Please Help With This Two-Part Days Supply Question

by Alayna
(Byhalia, MS, United States)

2 tablets, 3 times per day

Days supply = 14

Tablets per bottle 15

How many full bottles are needed?

How many additional tablets?

Comments for Please Help With This Two-Part Days Supply Question

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Jan 25, 2021
Rating
starstarstarstarstar

by: David

Alayna, I appreciate your question! This might be a difficult question for some people who are new to pharmacy, such as new pharmacy techs. I will walk you through the question until we get to the answers.

2 tablets x 3 times per day = 6 tablets total each day

The days supply for this question is 14 days, so now we multiply 6 x 14 and we come up with 84. So 84 tablets are needed to fill the prescription for a 14 days supply.

Now we can answer the first question, which is how many full bottles are needed? If you mean by this that you can only use a full bottle without going over on the tablets, then you would use 5 full bottles (5x15=75 tablets). The second question is how many additional tablets would you need?

To answer this 84-75=9. You need 9 additional tablets to fill this prescription for a 14 days supply at the sig/directions listed.

Thanks again for your question, Alayna!

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to Days Supply Questions.

Back to Home

[?]Subscribe To This Site
  • XML RSS
  • follow us in feedly
  • Add to My Yahoo!

Didn't find what you were looking for? Use the box below to search this entire site.

Custom Search